Министар Крстић на Ројтерсовом инвестиционом самиту

“Србија ће размотрити могућност преговора о новом аранжману са ММФ-ом након усвајања буџета за 2014. годину и окончања техничке мисије почетком октобра“, рекао је министар финансија Лазар Крстић.

Говорећи на Ројтерсовом инвестиционом самиту, Крстић је рекао да, уколико би се ушло у пуне преговоре, то било у првом кварталу следеће године.

Крстић је најавио да министарство ради на томе да дефицит одржи испод 5% БДП-а, док је прогрозиран јавни дуг до краја године 65 процената.

Министар је рекао да очекује долазак техничке мисије ММФ-а почетком октобра као део владиних припрема буџета за 2014. и дугорочну фискалну стратегију до 2016.

„Када је реч о даљим преговорима са ММФ-ом о потенцијалном аранжману, о томе ћемо одлучивати након завршетка техничке мисије и усвајања буџета“ рекао је Крстић и додао да „Уколико се то деси, са становишта изводљивости, то би могло да буде у првом кварталу 2014.“.

Крстић очекује да ће са програмом реформи моћи да изађе у јавност у наредне две недеље, док ће пореска реформа почети да оставља видљиве ефекте тек од 2015. године. Влада ће, према његовим речима, морати да постигне сагласност око реформи пензионог фонда до средине 2014.