Mинистaр финaнсиja Синишa Maли рaзгoвaрao сa Дeлeгaциjoм MMФ

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали разговарао је данас у Београду са Делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју предводи Џејмс Роуф.

На састанку који је одржан у Министарству финансија, разговарало се о актуелним економским и финансијским кретањима у Републици Србији, о структурним реформама, привредним резултатима, као и о пројекцијама макроекономских индикатора за ову и наредну годину.

Теме разговора су биле пензијe и платe у јавном сектору, нова реформа плата у јавном сектору, затим реформа Пореске управе, статус капиталних инвестиција у инфраструктуру и њихово повећање у 2019. години.

Мали и Роуф су, између осталог, разговарали о пакету стимулативних мера који је усмерен према привреди и који се планира у смислу смањења оптерећења на зараде, а чија би имплементација кренула од 2019. године.

Mисија ММФ борави у Београду поводомпрвог разматрања резултата спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике“The Policy Coordination Instrument” (PCI). Република Србија и Мисија ММФ су, након успешно завршеног трогодишњег Stand-by аранжмана, у јулу ове године ушли у нови аранжман, „Policy Coordination Instrument“, који представља нефинансијски аранжман, има саветодавну улогу и превасходно је оријентисан на спровођење структурних реформи.

Инструмент за координацију политике који је одобрен Републици Србији 18. јула ове године, одобрен је за период од 30 месеци, а укупно је планирано пет полугодишњих разматрања резултата програма.

Разговори делегације Министарства финансија са представницима ММФ биће настављени сутра. Делегација ММФ-а, предвођена Џејмсом Роуфом, боравиће у Београду до 4. октобра.

Фото: Танјуг