Министар финансија наградиће цариника који је открио 4,27 килограма кокаина на аеродрому

Министар финансија Србије Младјан Динкић честитао је данас цариницима који су 19. августа ове године на Аеродрому „Београд“ открили 4,27 килограма кокаина, чија је тржишна вредност процењена на 200.000 евра. Дрога је откривена у коферу држављанина Србије и Црне Горе који је допутовао из Аргентине, преко Милана, и упутио се на зелени контролни пролаз, намењен путницима који немају ништа да пријаве за царињење.

Наводећи да је тај случај потврда ефикасног рада радника Управе царина Србије, Динкић је, током обиласка царинске испоставе на аеродрому, рекао да ће цариник који је најзаслужнији за откривање добро сакривеног кокаина бити наградјен са шест месечних зарада цариника у тој испостави.

Динкић је изјавио да на аеродрому царина ради са изузетно малим бројем људи, нешто више од 20, али да постиже боље резултате него неке земље са много више аеродромских цариника, па ће им зато бити обезбедјени бољи материјални и финансијски услови за рад. „Наша царина је показала да је далеко способнија од аргентинске и италијанске. Само захваљујући искуству и интуицији цариника дошло је до откривања дроге, која је била добро замаскирана, а на њој је био и индиго да пси не могу да је открију“, рекао је Динкић новинарима.

Просечна плата цариника је 20.000 динара, а Динкић је обећао да ће од идуће године оне бити увећане, као и побољшани услови рада цариника.

Прошле године радници Управе царина Србије су запленили око 400 килограма разних врста дрога.