Министар финансија и амбасадорка Израела потписали Уговор о избегавању двоструког опорезивања

Министар финансија Синиша Мали и амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам потписали су данас Уговор између Владе Републике Србије и Владе Државе Израел о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на порезе на доходак.

Министар Мали истакао је да закључење Уговора представља значајан допринос унапређењу билатералне привредне и финансијске сарадње између Србије и Израела, јер се отклања двоструко опорезивање физичких и правних лица – резидената две државе.

“За нас је ово веома важан документ који треба да допринесе развоју билатералних односа између Србије и Израела. Избегавање двоструког опорезивања је важно како за физичка, тако и за правна лица, резиденте и Србије и Израела. Треба да их мотивише да српски резиденти инвестирају више у Израел, и из Израела више у Србију“, истакао је министар.

Он је оценио да економски односи између Израела и Србије никада нису били бољи и да је сигуран да ће овај Уговор те односе да подигне на још један, виши ниво.

Мали је подсетио да Србија, осим Уговора са Израелом, има у примени уговоре о избегавању двоструког опорезивања са 58 држава, да се ради на томе да се тај број држава повећа и на тај начин поспеши даљи развој наше привреде и отварање нових радних места.

“Овај уговор подразумева и сарадњу две пореске администрације, српске и израелске. У октобру смо потписали споразум о сарадњи у царинским питањима. Наши односи, као и уговори које смо потписали, треба да буду пример другим земљама како да унапредимо нашу сарадњу и да смањимо и укинемо административне препреке које отежавају и економску и инвестициону сарадњу“, нагласио је министар финансија.

Мали је захвалио амбасадорки Израела у Србији на залагању да се уговор припреми у кратком року и изразио очекивање да ће остварена сарадња бити предуслов за значајна улагања израелских инвеститора у привреду наше земље и значајан подстицај расту трговинске размене.

“Сигуран сам да ћемо захваљујући овом уговору наставити сарадњу у добром правцу. Наша спољнотрговинска размена је у првих 9 месеци 2018. године 45 милиона евра, нешто већа него 2017. Ми сматрамо да обим те размене може бити већи и да ће овај Уговор допинети томе да се међусобно боље разумемемо“, истакао је он.

Амбасадорка Израела у Србији Амела Фишер Кам рекла је да је Уговор који је потписан од изузетног значаја за пословну заједницу обеју земаља. Амбасадорка сматра да подржава пословну комуникацију и сарадњу, као и заједничка улагања. Она је истакла да су израелске инвестиције у Србији из године у годину све веће, а да ће претходни споразуми и уговори који су потписани, као и они који су планирани у будућности, још више допринети јачању трговинских и инвестиционих потенцијала. Она је рекла и да верује у стабилност Србије.

Фото:Танјуг