Министар Ђелић поднео пореску пријаву за евиденцију личне имовине

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић поднео је данас Пореској управи Србије пореску пријаву за евиденцију укупне личне имовине коју има у земљи и иностранству.

Ђелић је рекао да личним примером жели да искаже пуно поверење у успостављени порески систем и да је урадио оно што су грађани, односно порески обвезници Србије који у земљи и иностранству располажу имовином чија вредност прелази 20 милиона динара, дужни да ураде до 30. октобра ове године.

Он је рекао да евидентирање имовине представља здраву основу у релацијама грађана и Пореске управе и државе, и истакао да је овај модел уведен у намери да се у пореском систему среди хаос наслеђен из деведесетих година.

Ђелић је нагласио да неће бити накнадних продужетака рока за пријаву имовине и упозорио на то да онима који не буду испунили своје законске обавезе прети могућност да се имовина коју нису евидентирали третира као доходак за 2003. годину, на шта ће морати да плате порез од 20 одсто.

Министар је поновио да се евиденције о имовини достављају само у централу Пореске управе у Београду, поштом, лично или преко овлашћеног лица, и поручио да Пореска управа и Министарство финансија и економије стоје иза поверљивости података о имовини грађана.