Министар Динкић у Бечу: Србија постигла макроекономску стабилност

Србија је и поред веће стопе инфлације од пожељне, постигла макроекономску стабилност, изјавио је данас министар финансија Србије Младјан Динкић у Бечу на округлом столу „Банк Аустриа/Кредитанссталт“ (БА/ЦА), преноси Бета.

Приликом презентације економских достигнућа Србије, Динкић је на почетку посете Аустрији, рекао да иако је стопа инфлације „нешто већа него што бисмо ми желели“, Србија има добре и стабилне најважније економске показатеље.

Он је навео да су девизне резерве на високом нивоу и да је ове године први пут у последњих неколико деценија остварен буџетски суфицит.

Као један од проблема српске привреде, Динкић је навео висок спољнотрговински дефицит, али је истакао да је од почетка године почео позитиван тренд раста извоза од 50 одсто у првих шест месеци, уз побољшање његове структуре и уз истовремени успорени раст увоза.

Коментаришући владине планове за спроводјење структурних реформи у Србији, Динкић је прецизирао да ће банкарски сектор у потпуности бити приватизован до краја наредне године, наводећи да је у току реформа осигуравајућег сектора и приватизација јавног сектора.
Он је указао да следи реформа социјалног и пензионог система и да је започета реформа здравственог и административног сектора.

Говорећи о законодавству Динкић је нагласио да је републички парламент усвојио више од 90 закона, а да ће се и ове године наставити са реформом законодавства.

Министар финансија је пред учесницима округлог стола, представницима привреде и политичког живота Аустрије, указао да је пословна клима у Србији из године у годину боља, али и признао да „још увек постоје одређене тешкоће са бирократијом“.

Он је додао да су усвојени закони који олакшавају оснивање и пословање фирми и подсетио да се поједине стране компаније брзо шире, док појединим то не „полази за руком“.

Динкић је оценио да је „део тих проблема до нас“, али је и препоручио аустријским привредницима да контактирају српску Агенцију за промоцију извоза и страних улагања – СИЕПА, која је од велике помоћи приликом оснивања нових фирми Динкић је навео да је робна размена са Аустријом достигла око 400 милиона долара, од чега је једна четвртина извоз у ту земљу, а три четвртине увоз аустријске робе.

Коментаришући владине планове на политичкој сцени, Динкић је казао да 10. октобра предстоји почетак преговора о Споразуму о асоцијацији и стабилизацији са Европском унијом (ЕУ), што је од изузетног значаја за Србију.

Према његовим речима, Србија би требало да до 2008. године заврши укупан процес транзиције, што би поред окончане приватизације подразумевало и чланство у Програму НАТО Партнерство за мир, чланство у Светској трговинској организацији (СТО) и добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Динкић је истакао да Влада ради на побољшању инфраструктуре и модернизацији железничке и путне мреже и подсетио да је у плану издвајање средстава за концесије за Коридор 10 и путни правац Београд-Пожега.

Током боравка у Бечу министар Динкић имаће после подне састанак са министром финансија Аустрије Карл Хајнц Грасером.

Динкић ће, такође, са представницима српске Националне корпорације за осигурање стамбених кредита потписати уговор о учешћу „Новосадске банке“, као члана аустријске „Ерсте групе“ у програму финансирања стамбених кредита.