Меридијан банка у програму субвенционисаних стамбених кредита

Министар финансија Млађан Динкић и директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић, потписали су данас уговор о стамбеном кредитирању грађана са представницима Меридијан банке. Овим уговором регулишу се односи државе и Меридијан банке у пословима стамбеног кредитирања грађана до 45 година старости, уз субвенцију државе за учешће у кредиту.

Динкић је изразио задовољство резултатима програма стамбеног кредитирања у току протеклих годину и по дана, нагласивши да је у том периоду преко 3 600 грађана на овај начин решило стамбено питање, док 1 100 грађана учествује у програму кредитирања уз субвенцију државе који је почео у другој половини прошле године. Из буџета је у ту сврху издвојено 12 милиона евра, док су банке издвојиле око 30 милиона евра. ‘У првих 6 месеци 2006. године постоји већи број одобрених стамбених кредита него у целој прошлој години’, додао је Динкић.

Министар је нагласио да је овај програм довео до пада каматних стопа на кредите, док су неке банке продужиле рокове отплате на 30 година и смањиле, а у неким случајевима и укинуле административне трошкове. Ови трошкови, као и трошкови пореза на пренос апсолутних права
и осигурања кредита, укључени су у кредитну суму.

Генерални директор Меридијан банке Томислав Ђорђевић нагласио је да се планира нови модел кредитирања који ће омогућити отплату кредита у неједнаким ратама. Према његовим речима, у почетку ће рате бити мање, а временом ће се повећавати у зависности од раста стандарда и економске стабилности домаћинства. Камате ће се кретати од 4 до 6%, а банка ће настојати да у што већој мери смањи административне трошкове, пре свега трошкове животног осигурања.

Директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић нагласио је да ова институција, у сарадњи са Министарством за економске односе са иностранством и Министарством за капиталне инвестиције ради на додатним тумачењима Закона о хипотеци која ће разрешити нејасноће у тумачењу овог закона.

Председник Управног одбора Меридијан банке Божидар Ђелић изјавио је да је група “Цредит Агрицоле” саграђена на стамбеним кредитима и да преко 30% грађана Француске учествује у овом програму кредитирања.