Мали: Уводимо Србију у златно доба

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас нову економску „офанзиву“ и одлазак српске делегације на економски форум, који ће се 19. и 20. септембра одржати у кинеском граду Тијенђину, познатијем као „Летњи Давос“.

Он је, гостујући на РТС, рекао да се много очекује од те посете и најавио да ће се разговарати о специјалном економском пакету вредном 1,5 милијарди долара и
потписивању бар десетак економских уговора.

Министар је подсетио на значај и одличну сарадњу са кинеским инвеститорима у Србији.

„Један од тих споразума је и приватизација РТБ Бор. Не треба заборавити ни значајну кинеску инвестицију у смедеревску Железару, где су сачувана радна места. Видели сте понуду за РТБ Бор, планирају да уложе 1,46 милијарде долара. Замислите како ће исток Србије изгледати за коју годину. Такође,
имате највећу инвестицију у Зрењанину, која предвиђа милијарду долара за производњу гума. Наше присуство на форуму у Кини велика је част за Србију и очекујемо да ћемо отворити разговоре о новим улагањима“, рекао је Мали.

Он је додао да ће се, поред решења за РТБ Бор, обезбедити капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија и да ће се разговарати са представницима најјачих кинеских компанија.

Према речима министра, Србији се, захваљујући добрим економским резултатима, отварају врата за нове инвеститоре које очекујемо из свих крајева света, а то, заједно са одличним стањем у државној каси, води ка већим платама, што све заједно чини један круг који уводи Србију у ново „златно доба“.

„Када погледате све економске резултате привреде Србије видите да је на добром путу. Стопа раста наше привреде у првих шест месеци
ове године је 4,9 одсто, што нас сврстава у међу две највеће стопе у Европи. Оно што охрабрује је што је у ту стопу укључен раст више привредних грана грађевинске индустрије, пољопривреде… Када погледате стопу незапослености, од 25,9 одсто колико је износила 2013. године, у другом кварталу ове године она износи 11,9 одсто, што је дупло мања стопа незапослености“, рекао је Мали и истакао да тежимо још нижој стопи.

Он је подсетио да је учешће јавног дуга у БДП-у, испод 60 одсто, а кренули смо са 80 одсто.

„Када погледате земље у окружењу, имате Хрватску са 75,5 одсто удела јавног дуга у БДП-у,
Словенију са преко 70 одсто, Црну Гору са висином учешћа дуга у БДП-у од скоро 70 одсто. У следећих годину дана, или неколико месеци, ићи ћемо на испод 50 одсто учешћа јавног дуга у БДП Србије. То су озбиљни резултати у области фискалне политике, имате у првих шест месеци 50,1 милијарду динара. Уштедели смо више и то је новац који остаје у буџету“, рекао је Мали.

Министар је подсетио да је у Србију од почетка године пристигло 1,4 милијарди евра страних директних инвестиција,
што је 15,6 одсто више него прошле године.

„Све ово је важно, јер на основу тих реалних резултата, ми ћемо имати никад веће пензије од 1. октобра. Закон је већ прошао владу, имаћемо веће плате у јавном сектору до краја године и све ово говори колико су биле оправдане мере које је председник Србије Александар Вучић почео да спроводи као председник Владе 2013-2014. године. Смејали су му се тада, сада више никоме није смешно,
јер су ово импресивни резултати наше економије“, истакао је Мали.

Министар је рекао да се полако ради на томе да животни стандард буде виши и нагласио да је то крајни циљ Владе Србије.

„Економија је егзактна наука. Имате след догађаја које морате да пратите. Не желимо да се исплаћују пензије као што је то било 2008. године ни из чега и да имате ситуацију да земља после пар година буде на ивици банкрота. Сада са овим стопама раста имамо реалне основе за повећање и пензија, које ће од октобра бити никад веће,
а тиме имате основ и за повећање плата. Када погледате бројке у окружењу, полако их престижемо и приближавамо се нивоу од 500 евра просечне плате“, рекао је он.

Министар се осврнуо и на одлуку Владе да повећа минималну цену рада на 155 динара по радном сату.

„Када је минимална цена рада у питању она је подигнута одлуком владе за 8,6 одсто, са 143 на 155 динара по радном сату. Када погледате износ минималне зараде, она је порасла са 24.882 динара на преко 27.000 динара. Увек правите компромис између захтева послодаваца и синдиката. Сада идемо на то да још повећамо просечну плату, а најважнија ствар је да са синдикатима дођемо до заједничког циља, да минимална цена рада буде изједначена са минималном потрошачком корпом“, казао је Мали.

Говорећи о понудама за ПКБ, министар је рекао да је намера Владе Србије да ПКБ нађе партнера који ће обезбедити континуитет производње и додатне инвестиције како би се и пољопривредна производња и сточарство даље развијали и како би се обезбедила пуна права и заштита запослених.
„Са те стране, очекујем ако понуда буде исправна, још једну успешну приватизацију“, истакао је министар Мали.