Љубић: Покретање Железаре била неопходност

Државни секретар у Министарству финансија Александар Љубић изјавио је вечерас да је покретање производње у Железари Смедерево било неопходно и да то није популистички потез државе, истичући да је морало да се спречи физичко уништење фабрике и обезбеди посао за више од 5.000 радника.

Железара не може дуго да буде у „тихом ходу“ и зато је требало што пре покренути производњу, рекао је Љубић и објаснио да је којим случајем дошло до гашења и друге високе пећи, онда би смедеревска челичана могла да буде продата једино као некретнина, а не као фабрика челика.

Тиме се руководила влада када је одлучила да покрене производњу у њој и у овом случају то није био никакав популистички потез, јер Железара сада производи за познатог купца и за извоз, а популизам би био да је влада давала средства за фабрику која уопште не ради, казао је Љубић учествујући у програму РТС-а.

Он је објаснио да је стратегија државе да помаже Железару док се не нађе стратешки партнер и она никако нема намеру да буде њен власник на дужи рок, нагласио је Љубић.

Потенцијални стратешки партнер добио би у Железари Смедерево годишњи производни капацитет од два милиона тона челика, уколико раде обе пећи, и стручну радну снагу која зна да ради свој посао, објаснио је Љубић и указао да Железара нема дугове.

Тржиште челика не може вечито бити у паду и Железара Смедерево има перспективу, сматра државни секретар у Министарству финансија.

Коментаришући данашњу препоруку Европске комисије о отварању преговора о чланству Србије у Европској унији, Љубић је рекао да је то добра вест и за Железару Смедереву, јер то значи и већи извоз смедеревске челичане на тржиште Уније, где Србија иначе пласира скоро половину свог извоза.