Љубић: Очекује се квалитетна понуда за Железару Смедерево

„Тендер за избор стратешког партнера за Железару Смедерево продужен је, јер потенцијални купац, руски Уралвагонзавод, није стигао да уради комплетне анализе до предвиђеног рока, 26. децембра, изјавио је данас гостујући на РТС државни секретар Министарства финансија и привреде Александар Љубић.

Љубић је рекао да је одлучено да се тендер продужи за два месеца и навео да ће то време искористити понуђач да додатно прегледа документа.

„То је велико и комплексно предузеће и једини понуђач којег имамо није стигао да изанализира све аспекте тог предузећа. Саветници понуђача, како правни, тако и технички интензивно раде, али није било довољно времена“, рекао је Љубић и изразио уверење да ће продужење тендера пружити довољно времена понуђачу за припрему и подношење квалитетне понуде.

Истакавши да Железара Смедерево има више од 5.000 запослених, Љубић је нагласио да ће Влада Србије и Министарство финансија и привреде учинити све како би челичана добила доброг стратешког партнера.

Он је подсетио да су од две високе пећи у железари једна на тихом ходу, а друга потпуно угашена. Пећ на тихом ходу, како је навео, може релативно брзо да се покрене, док је за активирање угашене високе пећи, према проценама, потребно око шест месеци.

Љубић је додао да држава не плаћа ни један једини динар из буџета за плате радницима Железаре Смедерево који су на плаћеном одсутсву, већ то ради сама челичана.

Руска компанија „Уралвагонзавод“ једина се јавила на тендер за стратешког партнера, а почетком децембра у Железари Смедерево боравила је десеточлана делегација стручњака економског Института челичне индустрије „Чермет“ из Русије са задатком да сагледа стање српске челичане, за потенцијалног стратешког партнера и да прикупи информације из области правног и финансијског дела пословања.

Љубић је такође подцетио да Министарство финансија и привреде интензивно ради на смањивању јавног дуга, финансијској консолидацији и на привредном опораваку Републике Србије.
Он је истакао да недавно усвојен Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга педставља један од најбитнијих закона који треба да помогне грађанима и привреди у тешкој финансијској ситуацији.

“Уколико сви они који имају дуг на дан 31. октобар ове године редовно измире обавезе за новембар, децембар и јануар, најкасније до краја јануара 2013. године стичу право да им се замрзне камата”, казао је Љубић и нагласио да уколико наредне две године редовно буду измиривали своје пореске обавезе, месец за месец, порески обвезници
стичу право да им се отпише камата, а да онда у наредна 24 рате отплате главницу дуга.


Љубић је казао да ће овај закон омогућити привредницима и грађанима да део средстава којим су планирали да измире своје пореске обавезе, уложе у нешто друго, а пре све у оно што је најбитније, а то је у производњу, иновације или потенцијално отварање нових радних места.