Лабус и Динкић примили Алмуњу

Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус и министар финансија Младјан Динкић разговарали су данас са комесаром за економска и монетарна питања Европске уније (ЕУ) Хоакимом Алмуњом, о могућности отварање претприступних фондова уније за Србију, преноси новинска агенција Бета.

У разговору са Аламуњом, учесником годишње скупштине Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), од 21. до 23. маја у у Београду, Лабус и Динкић су нагласили значај претприступних фондова за подстицање убрзаног спровођења европских стандарда и реформе
институција у Србији.

Алмуња је изразио задовољство оствареним напретком у процесу европских интеграција у Србији и истакао да би отпочињање редовних билатералних састанака са Европском комисијом значајно утицало на убрзану примену европских стандарда. Према његовим речима, као део Западног Балкана Србија нема другу будућност мимо ЕУ, али ће брзина њеног учлањења зависити од напора које уложи у том процесу.

Како се наводи, у оквиру скупштине ЕБРД Лабус је разговарао и са Канцеларом за економију Швајцарске Јозефом Дајсом о потписивању споразума о заштити инвестиција и о избегавању двоструког опорезивања, као значајним документима за подстицај релативно ниске привредне сарадње.

Дајс је нагласио спремност његове земље да подржи реформске процесе и придруживање Србије Светској трговинској организацији, најавивши интензивнију билатералну сарадњу, у којој би бројна српска дијаспора у Швајцарској могла да продуби економску сарадњу.