Крстић: Зајам од Емирата најповољнији могући

“Зајам од милијарду долара од Владе Абу Дабија Србија је добила под веома повољним условима и то ће имати позитиван ефекат на инвеститоре”, изјавио је у Скупштини Србије министар финансија Лазар Крстић.

„Преко политичких добрих односа и позиције, имамо могућност да остваримо овакве услове што није случај ни са једном земљом у региону“, нагласио је Крстић, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Владе Абу Дабија од милијарду долара.

“У односу на референтне каматне стопе по којима бисмо се сада задуживали, овај зајам чини уштеду од 300 милиона евра на конто камата које бисмо исплаћивали 10 година”, изјавио је Крстић.

“Сарадња са УАЕ напредује много шире и ово је прва од неколико транши овог кредита”, навео је министар.

Он је додао и да би Србија, да није узела овај зајам, морала да се задужује на начин на који то радимо иначе на међународном банкарском тржишту.

Крстић је, образлажући предлог о ратификовању зајма између Владе Србије и Фонда за Развој Абу Дабија за наводњавање, којим Србија добија 97 милиона долара за наводњавање изјавио да је ово наменски кредит који укључује 14 различитих пројеката.

“Овај зајам је планиран у буџету и његово повлачење је планирано у наредне четири године”, рекао је Крстић.

Он је као веома повољан оценио и трећи међународни уговор који посланици ових дана треба да ратификују, „APEX зајам за мала и средња преудзећа III/А“ између Србије и Европске инвестиционе банке и НБС.

„То је зајам који се администрира преко НБС и комерцијалних банака. Ризик не преузима држава, а користи се за јефтино финансирање преудзећа и у том смислу подразумева најповољнији извор финансирања за банке и предузећа, те ефективна каматна стопа по којој се задужују предузећа износи око 3-4 процента“, објаснио је министар.

Он је додао и да је укупан обим средства 500 милиона евра, однсоно 150 милиона евра које ће одмах након ратификације бити стављене на располагање комерицјалним банкама.