Крстић: Влада Србије ће штитити пензионере и минималце

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да Влада Србије не планира увођење кризног пореза како би надоместила трошкове настале због катастрофалних поплава, као и да план за пензије, засад, остаје исти.

„Све што Влада Србије буде радила у циљу фискалне консолидације, радиће тако да утицај на пензије буде минималан“, изјавио је министар Крстић на редовном самиту министара финансија и гувернера у Бечићима. Он је
додао да ће грађани који зарађују минималац бити заштићени од линеарног смањивања плата.

“Осим чињенице да смо морали мало да одложимо ствари због поплава, не одустајемо од плана. Одложили смо закон о умањењу нето зарада, рекли смо да ће то ићи у исто време када се буде ишло на корекцију плата. Такође, разговарамо са надлежним министарством око динамике увођења платних разреда”, рекао је Крстић.

Према његовим речима, сада је циљ да се у светлу нових околности види на који начин су поплаве уопште утицале на буџет, и на динамику доношења закона који су у плану.

“Негде до 25. јула очекујемо да ће ребаланс бити усвојен, а пар недеља пре тога ћемо свакако знати шта је унутра”, поручио је министар.