Крстић: Ускоро јачање и деполитизација Пореске управе

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да ће Пореска управа бити прва институција која ће бити деполитизована. Отварајући дводневну Генералну скупштину Интра-европске организације пореских администрација (IOTA) у Београду, Крстић рекао да ће Пореска управа бити реорганизована , а то ће обухватити промену законске регулативе и реформу саме организације.

Крстић је рекао да је нова Влада Србије тек три месеца у мандату и суочава се са бројним изазовима и навео да је највећи изазов финансијска ситуација, висок дефицит буџета и висок јавни дуг, који премашује 60 одсто БДП-а.

Влада је креирала програм фискалне консолидације, који подразумева смањење расхода, али ради и на изградњи институционалних капацитета како би приходна страна, што се тиче пореза и царина, у тој консолидацији дала резултате, објаснио је Крстић.

Због тога влада ради на промени и перцепцији пореске администрације у јавности и њеног схватања да треба да буде сервис грађана, а не тело владе које је задужено за кажњавање пореских обвезника, рекао је Крстић.

Министар је објаснио да је организациона реформа Пореске управе заснована на јачању основних функција те институције, њеног кадровског потенцијала и механизама за напредовање запослених и деполитизацији Пореске управе.

„То је амбициозан план, дуг процес и не очекујемо брзе резултате“, оценио је Крстић.

На дводневном скупу у хотелу Хајат, којем први пут председава Србија, учествује више од 150 представника из преко 46 земаља Европе и Централне Азије, а суорганизатор је Пореска управа Министарства финансија.