Крстић: У Пореској управи следе организационе промене, ускоро група за борбу против сиве економије

Министар финансија Лазар Крстић најавио је да ће, због боље наплате пореза, у Пореској управи уследити организационе промене и да ће у тој служби бити формирана група за борбу против сиве економије.

Министар каже да ће се о пореској реформи ове године разговарати са различитим групацијама, од којих је привреда једна од најважнијих, а резултат тих разговора биће остварив план којег сви треба да се придржавају.

„Можемо да поставимо циљ, али тако да сагледамо реалност и како стићи до неког идеалног сценарија. Ако утврдимо план онда је важно да га се држимо, да се зна како функционишу токови новца и ко је за шта одговоран“, истакао је Крстић.

Коментаришући могућност смањења намета на рад, Крстић је рекао да је то дугорочно могуће, али пре него што се смање било какви намети који су јавни приходи, треба утврдити како ће се надоместити рупа у буџету која би настала смањењем тих намета.

„Имајући у виду износ нашег буџетског дефицита и јавног дуга, односно крхке јавне финансије, нисам склон акробацијама у промени пореског система. Без стабилних финансија нису могуће корените промене у пореском, као ни пензијском систему“, рекао је Крстић.

Министар каже да није реално да се ове године мења порески систем у Србији, али да ће се разговарати о изменама у начину финансирања државе.

У 2014. години ће, по његовим речима, бити утврђене одређене измене у пензијском систему, како би почеле да се примењују од наредне године.

„То је пракса свуда у Европи и у складу је са одрживоошћу фискалног система. Сада у Србији трећина свега што буџет троши иде на трансфере Пензијоном фонду, што је на дужи рок неодрживо“, рекао је Крстић.

Почетни предлог је, како је појаснио, постепено усклађивање старосне границе за жене и мушкарце за одлазак у пензију.

„Уколико би се старосна граница за жене од 2015. године подигла са 60 на 63 године, то би било у периоду од шест година, односно сваке године би се та граница подизала за по шест месеци“, рекао је Крстић.