Крстић: У наредним месецима морамо да искористимо последњу реалну шансу за економски опоравак

„ Ми до 2017. године морамо да сведемо дефицит на универзално прихватљиву меру од око 2-3 одсто БДП-а. Са приходне стране- порезе и доприносе би било лоше даље повећавати; уместо тога, морамо бити бескомпромисни у кажњавању оних који их не плаћају. Са расходне стране -морамо да направимо неопходне уштеде у јавном сектору и, што је важније, уведемо истинско планирање трошкова на нивоу сваког корисника, и то у складу са реалним могућностима, а не по политичкој припадности”, рекао је Крстић у излагању на Копаоник Бизнис форуму.

“Оваква одговорна фискална политика, која је изостала претходних година, створиће простор за релаксиранију монетарну политику, која би дала замајац новом кредитном и инвестиционом циклусу”, оценио је министар.

Као четири услова за остварење циљева економског опоравка Србије, Крстић је навео јединствену политику владе која би се коодринисано спроводила у свим ресорима, без обзира на партијску припадност, потом стручност, радикалну деколективизацију одговорности, „јер не може држава да буде крива за све“, као и спречавање да се преко државних функција остварује лична корист.

Крстић је поручио да наступајући избори пружају последњу, али реалну прилику за остварење циљева економског опоравка Србије.

„Од тога колико ћемо бити храбри и одлучни и шта ћемо учинити у току неколико месеци после 16. марта зависи да ли ћемо искористити последњу, али рекао бих реалну шансу да одговорно раскрстимо са прошлошћу и вратимо себи будућност“, рекао је Крстић и додао да нам геополитичке околности никада нису биле наклоњене.

“Ако се не створи широки консензус за корените системске реформе, најмање што можемо да очекујемо су финансијске тешкоће наспрам којег би и најцрњи дани мучних деведесетих година изгледали као златно доба”, упозорио је министар.