Крстић: Предложене мере први корак на путу великих реформи

Министар финансија Лазар Крстић каже да су предложене измене финансијских закона први корак на путу великих реформи које је планирала Влада.

„Мере које смо предложили нису ни идеалне ни популарне и не доносе политичке поене, али су једине које су одговорне и немају алтернативу“, рекао је министар финансија Лазар Крстић у Скупштини Србије на представљају измена 11 финансијсих закона о којима се данас води обједињена расправа.

Министар каже да је уз буџет за 2014. годину влада предложила усвајање сета финансијских закона који предвиђају мере неопходне да држава не би доживела „грчки сценарио“.

Он је истакао да су те мере минимум који је неопходно спровести, али и да се водило рачуна да оне буду социјално одговорне. Он је рекао да су мере у јавности критиковане, али да није предложена адекватна алтернатива тим мерама, како би се стабилизовале јавне финансије и покренула привреда.

Наводећи разлоге за усвајање закона, он је нагласио да се пре свега ради о суочавању са реалношћу, и првом кораку ка решавању проблема високог буџетског дефицита и јавног дуга.

Други разлог је, како је истакао, јачање борбе против сиве економије, а трећи техничко унапређење системских, реформских закона.

Министар је истакао да је лоше што је консолидовани дефицит буџета 7,1 одсто БДП-а, али да би без спроведених мера он био девет одсто, и да је држава морала да испоштује раније преузете обавезе давањем гаранција за задуживање јавних предузећа и санацијом државних банака.