Крстић: Немамо времена за губљење

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је вечерас да ће се са делегацијом ММФ-а, која је стигла у Београд, преговарати о новом трогодишњем аражману, који ће реализовати нова влада. До тада ће, додао је, влада у техничком мандату припремити све да би нова влада, после избора, донела одлуку и реализовала нови споразум с Фондом.

Разговори који су данас почели, воде се на нивоу техничких експерата, рекао је Крстић за РТС и најавио да ће званични разговори почети у понедељак, 3. марта, пленарном седницом у НБС, на којој ће и он бити присутан.

Србија ће морати да закључи нови трогодишњи аранжман с ММФ-ом и обавезаће се да ће у том периоду спроводити одређену стратегију.

„Немамо уопште времена за губљење“, упозорио је Крстић и изразио очекивање да ће се будућа влада понашати одговорно, јер ће морати да доносу непопуларне мере.

На питање
да објасни које су то непопуларне мере, које ће највероватније бити договорене с ММФ-ом, он је рекао да је то најпре солидарни порез, јер од тога се ће неће одустати зато што су зараде у јавном сектору енормне у односу на приватни сектор, поготово у јавним предузећима, а ту је И превелик јавни сектор који мора бити смањен.

Пошто не постоје механизми за ограничавање зарада у јавним преузећима, држава ће морати да усвоји системске законе који ће их ограничити, најавио је Крстић.

Крстић је рекао да више не постоји простор за повећање пореза, али зато се може проширити пореска основица и ту постоји простор који ће се освојити одлучном борбом против „сиве“ економије и то захтева системска решења.

Он је најавио да ће држава, системски, до краја 2014. године задати озбиљан ударац „сивој“ економији.

С друге стране, уштеде се могу остварити и смањењем јавног сектора, али не отпуштањем људи, рекао је Крстић и навео да је у јануару смањен број запослених у јавном сектору за 4.000 људи, без отпуштања, и том динамиком би могло да се смањи за око 100.000 за две године.

Када је реч дугу за камате на спољни дуг, за шта у овој години треба да издвојимо четири милијарди евра, Крстић је рекао да су та средства на неки начин већ потрошена за неке друге обавезе, напомињући да ми те дугове морамо да платимо.

Повољан кредит од Руске федерације, који је већ уговорен за буџет, условљен је новим аранжманом с ММФ-ом и зато нам треба поверење Фонда, нагласио је Крстић.