Крстић: На рачун Владе као помоћ стигло седам милиона евра

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је да је на динарски и девизни рачун Владе Србије до сада стигло укупно више од седам милиона евра за помоћ угроженим подручјима од поплава и најавио да ће ребаланс буџета бити у јулу, јер ће највећи део средстава потребних за обнову ићи из републичког буџета.

„Важна је тачна процена штете и контрола трошења новца за обнову и помоћ угроженима од поплава”, рекао је Крстић за РТС и нагласио да морамо да ускладимо потребе са изворима финансирања.

Када је реч о контроли трошења новца од помоћи за угрожене од поплава, Крстић је рекао да ће сви акти бити јавни и сви ће морати да извештавају шта су постигли са опредељним новцем.

„Већ смо разговарали са ДРИ. Бићемо ригорозни око контроле јер не можемо да изиграмо поверење свих људи који уплаћују новац на име донација. Разговарамо о томе да сав тај новац третирамо на посебан начин и да све то иде кроз владину комисију за процену штете како бисмо занали где се сваки динар троши“, истакао је Крстић.

Министар финансија је навео да ће Влада извршити ребаланс буџета, али пар недеља касније, у јулу, уместо првобитно планираног датума између од 15. и 20 јуна.

Одговарајући на питање о евентуалним мерама штедње у буџету, да би се додатним средствима евентуално помогло у отклањању штета од поплава, Крстић је рекао да је о томе још увек рано говорити, јер треба сачекати да се најпре ураде процене штете.

„Већ смо кренули да се организујемо и док трају операције на терену“, рекао је министар финансија.

“Када је реч о организацији приликом тражења средстава, неке ствари ће ићи преко Канцеларије за евроинтеграције и министарке Јадранке Јоксимовић, а донације и кредити иду преко Министарства финансија, док је Министарство спољних послова надлежно за комуникацију са УН”, објаснио је Крстић.

Министар је рекао да је тешко планирати средства за непредвиђене околности и да је прерано да се говори о проценама.

„Добијамо донације са свих страна. Мислим да је то позитиван сигнал како људи гледају на Србију и међународну позицију. Али не можете да очекујете да ће вам нешто пасти с неба“, објаснио је Крстић.

„Кад вам се деси нешто што је ванредно можете да рачунате и на ванредне изворе прихода и да пренамените средства и ми морамо да утврђујемо износ штете заједно са локалним самоуправама“, рекао је Крстић.