Крстић: Контрола пореских обвезника два пута месечно

“Надлежни органи ће сваког пореског обвезника контролисати два пута месечно након што ступи на снагу нови закон о пореском поступку и пореској администрацији”, рекао је министар финансија Лазар Крстић на конференцији коју организује Савет страних инвеститора (FIT).

Крстић је истакао да је фискална консолидација основни предуслов за економски развој и најавио да ће, две до три недеље након усвајања овог закона, држава кренути у бескомпромисну борбу против сиве економије.

„Овај закон ће омогућити много флексбилнију борбу против сиве економије, што значи да ће се донети законски основ којим ће Пореска управа бити много флексибилнија у борби против сиве економије“, рекао је Крстић.

Он је прецизирао и да су до сада само они који су имали факултетску диплому могли да иду у контролу пореских обвезника, а да ће од сада велики број људи, и без високе стручне спреме, моћи то да ради.

Крстић је истакао да овај закон предвиђа и електронско подношење пријава у свим облицима, што ће допринети смањењу дискреционих права пореских службеника да мењају износе на неким пореским пријавама.

Поред фискалне консолидације, како је додао, друга два стуба реформи су реформа јавног сектора и реформа привредног амбијента.

Крстић је рекао да велики проблем представља и контрола малверзација у било ком облику и као доказ навео то што буџетска инспекција има свега шест чланова који би требало да контролишу буџетске расходе.