Крстић: Консолидовани буџет 2015. године

Министар финансија Лазар Крстић изјавио је данас да би Србија за 2015. годину требало да има консолидовани буџет који укључује и буџете Војводине и локалних самоуправа.

„Мислим да би следеће године требало да имамо читав консолидовани буџет као закон који ћемо бранити у складу са измењеним Законом о буџетском ситему и да ћемо у контексту тога решити питање надлежности, а и финансирања Војводине и локалних самоуправа“, рекао је министар Крстић у Скупштини Србије.

Посланици, према садашњем законском решењу, разматрају предлоге закона о буџету Србије у које нису укључени покрајински и буџети локалних власти, тако да није приказан пун износ прихода и расхода државе, а тиме ни ниво мањка у државној каси.

Министар финансија оценио је да има пуно делова Србије који не функционишу на балансиран начин и да ће се фокусирати на то да се ствари промене. Како је додао, „закон о финансирању Војводине де факто не постоји, без обзира што је уставном одредбом предвиђено да треба да буде усвојен“, а и закон о финансирању локалне самоуправе мора да буде промењен.

„Једино конструктивно решење је да се састанемо и ставимо све на папир без мешања дневно-политичких тема и утврдимо која су то овлашћења која локална самуправа и Војводина треба да имају, и како ће се финансирати“, рекао је Крстић.

Извор: Бета