Крајем месеца детаљи о повећању плата и пензија

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је након састанака српске делегације са челним људима Међународног монетарног фонда (ММФ) у Лими, да ће се тачан проценат за који ће плате и пензије бити повећане знати након прецизне анализе која ће се радити када Мисија ММФ-а крајем октобра дође у Србију.

“Разговарамо о томе да ли ће то бити у процентима, или ће бити комбинација процената и једнократне помоћи. То су све нијансе о којима ће бити речи у оквиру треће ревизије ММФ-а која почиње крајем месеца”, рекао је Вујовић у Лими, резимирајући утиске након низа састанака у оквиру традиционалних јесењих годишњих сусрета ММФ-а и Светске банке.

Министар је рекао да ће Мисија ММФ-а, поводом треће ревизија трогодишњег “стенд бај” аранжмана из предострожности вредног око 1,2 милијарде евра, који је Србија почетком године закључила са том међународном финансијском институцијом, доћи у Београд 28. октобра, где ће боравити у наредне две седмице.

Вујовић је истакао да је сада изузетно важно што је ММФ прихватио и сагласио се са идејом да се уради парцијално повећање плата и пензија, посебно зато што је традиционална струја унутар те институције била против, додајући да ће најављено повећање прихода бити апсолутно за оне категорије грађана којима примања никада нису ни умањена, а то су они који месечно приходују до 25.000 динара.

“За оне којима пензија или плата не прелази 25.000 динара то ће бити апсолутно повећање, а за све остале, делимична компензација смањења”, објаснио је министар.

Он је навео да се нада да ће до краја године, све што буде договорено приликом треће ревизије аранжмана, бити усвојено и на састанку Борда директора ММФ-а, који је планиран да се одржи највероватније пре католичког Божића.

Према његовим речима, најважније је показати ММФ-у да постоји фискални простор за овакво повећање, односно да је однос прихода и расхода у буџету такав да дефицит може да буде одржив, као и да трогодишњи циљ може да буде остварен.

“Сматрам да неће бити проблема да докажемо да фискални простор за повећање примања постоји, а колико ће то тачно бити, то ће зависити од прецизне анализе коју ћемо радити крајем октобра и почетком новембра када Мисија ММФ-а дође у Београд”, рекао је Вујовић.

Он је истакао да су фискални резултати веома добри, те да их Влада Србије остварује са великом маргином, што онда оставља неопходан простор за корекцију примања. Такав резултат је, како је навео, похвалио и сам врх ММФ-а.

Упитан да ли ће због корекције плата и пензија бити повећана и стопа ПДВ-а, министар тврди да то није у плану, те да је циљ да стопа ПДВ-а остане иста, али да се побољша наплата.

Извор Танјуг