Контрола друге групе обвезника фискализације почиње 18. октобра

Директор Пореске управе Владимир Илић најавио је, на данашњој конференцији за новинаре, да ће контрола евидентирања промета преко фискалне касе код друге групе пореских обвезника, почети од понедељка, 18. октобра 2004.године.

Он је рекао да ће бити примењиване исте мере контроле, као и код прве група обвезника.

Један од проблема, који се јавио код друге групе пореских обвезника, јесте спровођење евидентирања робе која се продаје на тезгама и бувљим пијацама.

У настојању да сви буду равноправни у обављању делатности и плаћања пореза, Илић је најавио да ће током предстојећег викенда, инспектори Пореске управе и Тржишне инспекције почети да деле позиве свим оним лицима која обављају недозвољену трговину, да се региструју и легализују свој рад.

«На овај начин, поменута лица, обезбедиће
себи право на здравствено осигурање, пензију, надокнаду за време боловања», објаснио је Илић.

Након истека рока за легализацију рада у отвореним тржним центрима, на тезгама и бувљим пијацама, инспектори ће предузети прописане мере, укључујући и одузимање робе од лица која не легализују свој рад.

Илић је рекао да би висина пореске обавезе, на месечном нивоу, за промет робе на тезгама и бувљим пијацама, износила од 4.700 динара, у Нишу, до 7.800 динара, у Панчеву.

Он је, такође, најавио и да су припреме за спровођење Закона о ПДВ-у у току и да је, за сада, евидентирано 90.000 обвезника, што је, по његовим речима, била планирана цифра.

Ирина Стевановић-Гавровић, члан Радне групе за ПДВ, објаснила је да овај порез неће бити узрок никаквих поскупљења, нити инфлаторних кретања, уз напомену да Министарство финасија припрема упутство за примену ПДВ-а, које ће бити доступно свим пореским обвезницима.

Она
је навела да су у току припреме за примену овог закона и да је у циљу појашњења појединих законских одредби у припреми 15 подзаконских аката, односно три уредбе и 12 правилника, а до сада је већ усвојено девет правилника.