Компанија “Ал Дахра” улаже у Југословенско речно бродарство и Луку Панчево

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потписао је данас два меморандума о сарадњи са руководством компаније “Ал Дахра” из Уједињених Арапских Емирата. Меморандум о докапитализацији Југословенског речног бродарства у вредности од 20 до 40 милиона евра, Динкић је потписао са генералним директором “Ал Дахре” Хамадом Саедом Султаном Ал Шансием.

“То бити нови импулс развоју предузећа ЈРБ које је основано давне 1891. године, рекао је Динкић и додао да ће набавком нових бродова бити обебеђен несметан извоз пољопривредних производа које “Ал Дахра” буде производила у Србији, али и оних које ће откупљивати од српских сељака”, рекао је
Динкић.

Други меморандум, о продаји 43 хектара земљишта у Панчеву за изградњу речне луке у том граду, по цени од 10.000 евра по хектару, потписали су Динкић, Ал Шанси и заменик градоначелника Панчева Саша Павлов.

Министар Динкић је најавио да се потписивање конкретних уговора за оба пројекта очекује до средине лета, као и да ће у мају бити потписан уговор са Развојним фондом Абу Дабија за изградњу система за наводњавање у Србији.

“Компанија “Ал Дахра” би на основу потписаног меморандума требало да постане мањински власник ЈРБ-а, са 30 до 49 одсто акција, а новац који “Ал Дахра” уплати за тај мањински удео биће искоришћен за обнову речне флоте, у набавку нових бродова”, објаснио је Динкић.

Други меморандум предвиђа изградњу речне луке у Панчеву, која ће бити међу највећим у Европи, Одатле ће се извозити пољопривредни производи и друга роба из Србије.

Министар
је напоменуо да се очекује да ће” Ал Дахра” и формално преузети пољопривредне комбинате у Србији за које су потписани уговори до средине лета, односно чим буде уплаћен новац.

Динкић је најавио и да “Ал Дахра” жели до краја августа да заврши градњу прве фабрике сточне хране на локацији комбината „7. јул“ у Сурчину, чија би вредност била 18 милиона евра.

„Инвестиције у ЈРБ и изградњу луке Панчево су додатне, у односу на оно за шта је крајем марта у Абу Дабију потписан уговор о заједничком улагању у српску пољопривреду, вредан 400 милиона долара“, нагласио је Динкић.

ИЗВОР ТАНЈУГ