Кључни елементи економске политике у 2005. години

Министар финансија Млађан Динкић представио је, на данашњој конференцији за новинаре, кључне елементе економске политике у 2005. години, који би требало, у понедељак, да буду верификовани усвајањем Меморандума о буџету и о економској и фискалној политици у 2005. години.

Главне тачке економске политике, о којима се говорило, су:

1.Рестриктивна монетарна политика и даље јачање девизних резерви Народне банке Србије
2. Фискална политика
3. Политика плата
4. Убрзање реструктуирања привреде и приватизације
5. Реструктуирање јавних предузећа

Говорећи о монетарној политици и јачању девизних резерви НБС-а, министар Динкић је рекао да је то предуслов за очување стабилности динара, а да ће
девизне резерве, које данас износе 3,75 милијарди долара, следеће године прећи ову цифру.

Фискална политика ће се заснивати на принципу чврстог буџетског ограничења, односно смањења јавне потрошње, која ће следеће године забележити рекордно низак износ од око 45% друштвеног бруто производа.

«Ово ћемо постићи даљим пореским растерећењем привреде, смањивањем пореза на плате у самосталним делатностима са 14% на 10%, укидањем пореза на финансијске трансакције од 1. јануара 2005. године, као и укидањем пореза на држање хартија од вредности», објаснио је Динкић.

Он је, говорећи о политици плата, рекао да Министарство финансија и Министарство за државну управу и локалну самоуправу припремају опсежну реформу државне управе.

«Дефинисаћемо нов систем плата, који ће, у већој мери, разликовати нивое одговорности и сложености посла и довести до ширења распона коефицијената између најпростијег и најсложенијег посла», рекао је Динкић и додао да је тренутно распон коефицијената у државној
управи 1:4, а да ће га проширити на 1:8.

Поред тога планиран је и развој система за оцењивање запослених, тако да плата не зависи од
места на коме неко ради, већ и од резултата рада запосленог.

Динкић је нагласио и значајно убрзање реструктуирања привреде и приватизације и додао да се идуће године очекује око 24 милијарде динара од приватизационих прихода, што би било пет пута више прихода него ове године.

Он је рекао и да је инфлација у октобру износила између 0,4% и 0,5%, као и то да се наставља раст индустријске приозводње по стопи од око 7%.

Министар Динкић је нагласио да је Светска банка одобрила да се, до краја ове недеље, изврши исплата друге транше овогодишњег кредита у износу од 43 милиона долара.

«Овај износ ће нам помоћи да отплатимо прву траншу према Лондонском клубу поверилаца», рекао је Динкић и додао ће до краја године Србија, први пут, добити међународни кредитни рејтинг.

Ово ће омогућити ниже камате за грађане и привреду у Србији, као и већа
страна улагања, јер се добијањем кредитног рејтинга ризик за улагање страног капитала на нашим просторима смањује.

Динкић је нагласио и да је прошле недеље постигнут споразум са мисијом ММФ-а, а да се до краја године очекује одобравање транше у износу од 90 милиона долара.