Јелена Танасковић: Унапређујемо систем јавних набавки доношењем новог закона

Државна секретарка у Министарству финансија Јелена Танасковић учествовала је данас на свечаности поводом почетка наставе за другу генерацију студената мастер студија из области менаџмента јавних набавки (Master in Public Procurement Management) на Правном факултету Универзитета у Београду.

Танасковић је изразила велико задовољство због прилике да се обрати студентима на овој свечаности, истичући да је веома радује њихово интересовање за ову тему.

„Јавне набавке су веома важно питање којим се бавимо у Министарству финансија, а тим поводом, очекује нас доношење новог закона о јавним набавкама, који ће унапредити систем јавних набавки. Развој ефикасног система јавних набавки, усклађеног са прописима Европске уније,
јесте веома важно питање у процесу придружења земаља западног Балкана ЕУ и зато је веома значајно да се што више стручњака образује на ову тему“, истакла је Танасковић.

Она је истакла да је доношење овог закона само једно од законских решења које ће бити донето у наредном периоду, а све са циљем побошљања економског амбијента у Републици Србији.

„Master in Public Procurement Management“ је заједнички студијски програм Универзитета у Београду и Универзитета „Топ Вергата“ из Рима, који је успостављен 2017. године и одвија се уз подршку Европске банке за обнову и развој (EBRD) на Правном факултету Универзитета у Београду, а полазници су студенти из Републике Србије и региона.

Циљ „београдског“ регионалног мастер програма је у потпуности у складу са потребама и заједничком стратегијом и документима које је са Eвропском банком за обнову и развој потписала Влада Републике Србије, као што су: Меморандум о разумевању за унапређење јавних набавки у Србији, Писмо о намерама да се истраже могућности за побољшање пословног окружења у Србији, Меморандум о разумевању о ICGI (Investment Climate and Governance Initiative).

„Верујем се да ће овај студијски програм испунити ваша очекивања и да ћете стећи потребна знања и искуства у различитим аспектима јавних набавки“, истакла је државна секретарка.

Танасковић је искористила прилику да у име Владе Републике Србије, а и у њено лично име пожели свима пуно успеха у даљем образовању, као и у професионалном и личном животу.