Јапанској привредној делегацији представљени резултати економских реформи у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изразио је данас уверење да ће стране инвестиције, које су ове године премашиле три милијарде долара, наредне године бити још веће, а да ће значајан допринос томе дати јапански привредници.

Динкић је након инвестиционе конференције на којој су јапанској привредној делегацији представљени резултати економских реформи и могућности улагања у Србију истакао да ће јапански привредници током тродневног боравка у Србији обићи неколико локација у Војводини и околини Београда, тако да се очекује склапање нових великих послова што ће допринети смањењу незапослености.

Он је навео да су Јапанци првенствено заинтересовани за гринфилд инвестиције, уз напомену да су се распитивали о нашем новом програму – субвенцијама од 2.000 до 10.000 евра по новозапосленом раднику за гринфилд пројекте.

Министар финансија је рекао да Влада Србије већ неколико година покушава да доведе овако велику јапанску делегацију, али да су они доскора сматрали да Србија још није „сазрела“ за јапанске инвестиције. Према његовим речима, прошлогодишња посета представника Министарства финансија и директора Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) Јасне Матић Јапану допринела је првој великој јапанској инвестицији у Србији када је „Јапан тобако“ преузео Дуванску индустрију Сента.

Чињеница да ми већ трећу годину бележимо стопу раста од близу осам одсто, да смо смањили инфлацију, да имамо све веће стране директне инвестиције и све бољу пословну климу мотивисала је овако велику делегацију из Јапана да дође и увери се у оно што се дешава у Србији, истакао је Динкић. Такође, како је додао, Јапанци су ангажовали и неке стране консултантске куће да испитају тржиште Србије. Јапанци се тешко одлучују да уђу на неко тржиште, али када дођу они ту и остају, рекао је Динкић.

Матић је објаснила да су у делегацији коју предводи Јапанска организација за спољну трговину (ЈЕТРО), поред представника јапанске државе, и привредници из различитих области. Она је нагласила да су Јапанци заинтересовани да прошире сарадњу са Србијом јер им одговарају наши технички потенцијали – образовани радници, повољне цене рада и комуналија, као и порези.