Извештај Светске банке повећава углед Србије у свету

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић оценио је данас да напредак Србије за 24 места на ранг-листи Светске банке значи раст њеног угледа у свету, као и да представља резултат реформи остварених у протеклих годину дана.

Динкић је у изјави за агенцију Бета, говорећи о помаку Србије на ранг-листи услова за пословање са прошлогодишњег 92. на 68. место, најавио даље поједностављивање административне процедуре за фирме.

Он је подсетио на то да је време за све административне процедуре скраћено на шест до седам дана, као и да је увођењем електронских декларација царински поступак краћи, а пословање олакшано.

Нарочито је важно да смо на тој листи, кад је реч о заштити страних инвеститора, јако добро рангирани – на 60. од 175 места, што је резултат раста директних страних инвестиција ове године од више од 3,5 милијарди долара, нагласио је Динкић и оценио да ће овај извештај помоћи да Србија следеће године још више напредује на тој листи.

Он је указао на то да наша земља више није лидер у реформама за подстицање развоја фирми јер је њен помак у броју места био мањи, али је напретком од 24 места ипак боље пласирана од свих земаља бивше СФРЈ, осим Словеније.

На данас објављеној листи Светске банке за 2005/ 06. годину Србија је од 175 држава заузела 68. позицију по условима за пословање. Према заштити инвеститора налази се на 60. месту, БиХ и Македонија деле 83, Хрватска је 156, а Албанија на 162. месту.