Измене Закона о осигурању у скупштини почетком септембра

Изменама Закона о осигурању, које је предложило Министарство финансија, предвиђено је да се 200 евра по години радног стажа, највише до 35 година од приватизације осигуравајућег друштва подели бившим и садашњим запосленима и пензионерима, а 15 одсто капитала пребаци у Приватизациони регистар из којег ће се делити бесплатне акције грађанима, изјавио је данас државни секретар Министарства финансија др Слободан Илић.

Приватизација ДДОР-а из Новог Сада биће завршена до краја ове године и 15 одсто капитала тог осигуравајућег друштва ће припасти бившим и садашњим радницима и пензионерима. „За куповину ДДОР-а било је заинтересовано 11 купаца и њима ће бити упућен позив да доставе обавезујуће понуде, а ко ће бити нови власник знаће се до краја године“, рекао је Илић на конференцији за новинаре.

Приватизација ДДОР-а је почела у пролеће прошле године, а застала је због избора нове владе. Према садашњем Закону о осигурању радници ДДОР-а би после приватизације добили новчану надокнаду од 200 евра по години радног стажа, а Уставни суд Србије је добио неколико захтева да разматра уставност такве одредбе.

„Предложеним изменама Закона о осигурању планирана је бесплатна подела акција бившим и садашњим радницима и пензионерима осигуравајућих кућа, у вредности 15 одсто капитала, а у износу од 200 евра по години радног стажа, највише до 35 година“, објаснио је Илић. Од продајне цене ДДОР-а 10 одсто ће, како је рекао, бити уплаћено у Гарантни фонд.

У складу са препорукама Светске трговинске организације (СТО) предложено је и да једна од новина у Закону о осигурању буде омогућавање да у Србији послују филијале иностраних осигуравајућих кућа, али само из Европске уније и након учлањења Србије у ту заједницу.

Измењеним Законом о осигурању, према речима Илића, највероватније ће бити одложен рок за раздвајање животног од неживотног осигурања. Према важећим прописима рок за раздвајање је крај ове године, а разматра се предлог да тој обавези подлежу само осигиравајућа друштва која су основана у периоду после отпочињања примене Закона о осигурању донетог 2004. године.

Предлог измена Закона о осигурању требало би да буду усвојен на седници Владе Србије 30. августа. Илић очекује да се скупштинска расправа о том предлогу заврши до краја септембру, а да ускоро буде припремљен нови закон који регулише ту област. Он је најавио да ће Министарство финансија до краја ове године предложити и закон о обавезном осигурању у саобраћају, нови закон о јавним набавкама и измене Закона о тржишту хартија од вредности.