Из „Хеленик плана“ Србији 100 милиона евра за завршетак Коридора 10

Министар за економске односе са иностранством у Влади Републике Србије Милан Париводић и заменик министра спољних послова Грчке Еврипидис Стилијанидис саопштили су данас у Атини да је Србији одобрено додатних 100 милиона евра из „Хеленик плана“ за завршетак Коридора 10.

Париводић и Стилијанидис објаснили су да ће Србија добити ова средства на основу продужетка спровођења „Хеленик плана“, који је одобрила Грчка, а намењена су за завршетак Коридора 10 од Лесковца до границе са Републиком Македонијом.

Према њиховим речима, финансијска подршка биће издвојена из Фонда „Хеленик плана“ за реконструкцију Балкана, а на основу споразума из 2001. године између двеју земаља, који је поново активиран.

Стилијанидис је на конференцији за новинаре рекао да је после интензивних контаката влада двеју земаља, односно надлежних министарстава, Грчка одобрила продужетак спровођења споразума од 2007. до 2011. године. Он је истакао да је најзначајнији пројекат Коридор 10, за који ће Грчка издвојити 150 милиона евра, од чега ће Србији бити додељено 100 милиона евра помоћи.

Такође, Париводић је изразио задовољство продужетком спровођења споразума и најавио да ће радови на Коридору 10 почети средином 2007. године, а планирано је да буду завршени 2010. године. Деоница Коридора 10 од Лесковца до границе са Републиком Македонијом од изузетног је значаја за регионални развој јужне Србије, подсетио је Париводић.