Исплата старе девизне штедње почиње 31. маја

Министар финансија Млађан Динкић саопштио је данас да исплата овогодишње рате старе девизне штедње почиње 31. маја, а да ће штедишама бити исплаћено 5,4 одсто од остатка дуга који држава има према њима.

Он је на данашњој конференцији за новинаре
подсетио да је укупна обавеза Републике Србије по основу старе девизне штедње износила 4,2 милијарде евра, од чега је до данас исплаћено око 720 милиона евра.

Према његовим речима, укупно обезбеђених средстава у буџету Републике Србије за исплате обвезница у 2005. години износи око 260 милиона евра и то: за исплату обвезница серије А2005 – 218 милиона евра, а за исплате пре рока доспећа, за неисплаћене доспеле обвезнице А2002, А2003 и А2004 и за исплате по конверзијама штедње у обвезнице у наредном периоду предвиђено је око 37 милиона евра.

Динкић је, говорећи о приватизацији банака, саопштио да је данас тендерска комисија утврдила редослед приспелих понуда за продају државних акција у Новосадској и Цонтинентал банци и то:
за куповину 83,28 одсто акцијског капитала Новосадске банке а.д. Нови Сад
прворангирани понуђач је Ерсте Банк из Аустрије, док је за куповину 98,97 одсто акцијског капитала Цонтинентал банке а.д. Нови Сад прворангирани понуђач Нова Лјубљанска Банка из Словеније.

Министар финансија је посебно нагласио важност одржавања годишње скупштине Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) у Београду, на којој се, према његовим речима, очекује долазак око 3.000 гостију из целог света, 59 државних делегација предвођених премијерима, министрима финансија или гувернерима, као и присуство око 500 новинара.

Динкић је подсетио и да рок за подношење захтева за одобравање микрокредита за самозапошљавање истиче у петак, 20. маја, а да се до сада пријавило око 1.000 заинтересованих.