Иницијатива за формирање бироа за бонитет

Београд, 20. мај 2003. године – Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић подржао је данас иницијативу Удружења банака Србије (УБС) за формирање кредитног бироа који би за потребе банака, држава и других корисника пратио бонитет банкарских клијената

Формирање кредитног бироа има за циљ смањење ризика погрешних пласмана банака и увођење веће финансијске дисциплине у коришћењу банкарских услуга.

Министар Ђелић рекао је на седмој седници Управног одбора Удружења банака Србије (УБС) да ће приликом избора и имплементације модела кредитног бироа Србија морати да изабере да ли ће да прихвати европски или амерички модел.

Он је објаснио да европски модел кредитног бироа почива на позитивној селекцији банкарских клијената, што значи да биро издаје потврду да је потенцијални клијент банке углавном био ажуран у измиривању својих обавеза. Амерички модел бироа, међутим, много је рестриктивнији и почива на „негативној селекцији клијената“. То значи да биро може да изда поврду да су поједини клијенти – физичка лица, имали проблеме са банкама јер нису уредно измиривали своје обавезе, због чега им банке неће одобравати кредите, рекао је Ђелић.

Министар финансија додао је да у појединим земљама развијене тржишне економије биро ради у оквиру одређених институција (попут УБС), док у неким функционише самостално. Он је најавио и формирање посебног сектора у оквиру Министарства финансија који ће пратити рад свих институција финансијског система земље и у складу са Уставном повељом, преузети досадашње послове Савезног министарства финансија, преноси агенција Тањуг.