ХВБ банка почиње са одобравањем стамбених кредита грађанима

Директор Националне корпорације за осигурање стамбених кредита Александар Јовић и генерални директор ХВБ банке за Србију и Црну Гору Александер Пикер потписали су данас уговор о приступању ове банке Националној корпорацији за одобравање стамбених кредита, тако да ће ХВБ банка већ од сутра почети да одобрава ове кредите грађанима.

Потписивању уговора присуствовао је и министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић који је изразио задовољство тиме што су грађани, после две и по године од покретања иницијативе за оснивање корпорације, дочекали да под повољнијим условима добију стамбене кредите од банака. Он је изразио наду да ће грађани Србије ускоро моћи да рачунају и на дугорочне кредите под условима сличним онима који важе у западној Европи.

Динкић је подсетио на то да је ХВБ прва банка која је, само недељу дана од достављања званичне понуде, потписала уговор о приступању Националној корпорацији за осигурање стамбених кредита и најавио још једно потписивање уговора током следеће недеље, као и пет до шест уговора до краја године.

Директор сектора за послове са становништвом ХВБ банке Иван Радојчић навео је да ће, на пример, за стамбени кредит у износу од 40.000 евра, с роком отплате на 20 година, клијенту који је у тој банци штедео за такав кредит, месечна рата бити истоветна с потребном платом, односно 266,67 евра, а учешће износити 20 одсто, или осам хиљада евра.

Радојчић је истакао да ће ХВБ банка одобравати стамбене кредите максимално до 100.000 евра и додао да ће услови за грађане, који нису клијенти банке, бити истоветни, осим што ће за суму од 40.000 евра морати да имају месечну плату од најмање 573,76 евра, док би рата за отплату кредита износила 286,88 евра.

За стамбени кредит код ХВБ банке годишња камата износиће 8,95 одсто, без депозита и жираната, с обзиром на то да Национална корпорација за осигурање стамбених кредита покрива 75 одсто нето губитка банке.

ХВБ банка одобраваће и кредите за реконструкцију и адаптацију станова у износу од 5.000 до 10.000 евра, с роком отплате на 10 година, напоменуо је Радојчић и прецизирао да за сада неће бити могуће спајање прихода у једном домаћинству да би се повећала кредитна способност клијента.