Глобални изазови пред ММФ и СБ

Лима \ Београд – Глобална финансијска стабилност је побољшана, али су ризици и даље високи па су групације Светске банке и ММФ на данашњем Комитету за развој борда гувернера Међународног Монетарног Фонда и Светске банке позване да надгледају ризике и побољшају помоћ земљама како би одржале свој економски раст и напредак.

Овом важном састанку који се редовно одржава у оквиру годишње скупштине ММФ и Светске банке и окупља
све министре финансија и гувернере земаља чланица, присуствовао је и министар финасија Душан Вујовић.

“Овај састанак недвосмислено је потврдио подршку међународних финансијких инстутуција и свих земаља чланица прихватању одрживих циљева развоја за наредних 15 година као основе за борбу против сиромаштва засновану на пуном активирању укупних људских и ресурсних потенцијала у свету. Србија је пример земље која добија признање за своје реформе и обезбеђује пуну прифесионалну и финансијску подршку ММФ-а, Светске банке и других финансијсих институција за њихову реализацију”, рекао је министар финансија након састанка.

Ослањајући се на дискусије са састанака одржаних прошлог пролећа када су усвојени циљеви одрживог развоја до 2030.године, подржана је улога Светске банке у сазивању, повезивању и кооринацији између влада УН, ММФ, Мултилатералних развојих банака
и Светске трговинске организације. Наглашена је потреба да фокус буде на инклузивном расту, инфраструктури, развоју у области здравства и развоју приватног сектора.

Финансијске институције се и даље суочавају изазовима обнове капитала, повећањем прилива средстава и одвикавањем земаља од тражења финансијске помоћи. Комитет је проценио да ослабљена кредитна способност води ка знатном смањењу задуживања у наредних неколико година и да иако постоје негативни притисци на овај сектор, банке имају довољно капитала да преживе.

На састанку је потврђена посвећеност родној равноправности која је од кључног значаја за окончање сиромаштва и јачање заједничког напретка и напор да се применом нове стратегије Светске банке постојеће родне празнине сведу на најмању могућу меру.

На Комитету је било речи и о актуелној избегличкој кризи и решењу за изазове које имају земље и региони у превирању, посебно у Блиском Истоку и Северној Африци.

Cастанци две важне светске финансијске институције, од којих је једна задужена за монетарну и фискалну, а друга за развојну економску политику, сваке треће године одржавају се ван Вашингтона. Ове јесени домаћин је била Лима, престоница Перуа a Комитет је изразио захвалност Влади Републике Перу за гостопримство током одржавања Годишње скупштине . Наредни састанак Комитета за развој најављен је за 16. април 2016. године у Вашингтону.