Филип Морис и Бритис Америкен Тобако у Србији

Крајем месеца очекује се и дефинитивно стављање потписа компанија Филип Морис и Бритиш Америкен Тобако на уговоре о куповини нишке и врањске фабрике дувана.

Приватизацијом Дуванске индустрије Ниш за 518 милиона евра и Дуванске индустрије Врање за 87 милиона евра, у буџет Републике Србије слиће се 340 милиона евра, што је завидан резултат не само у балканским оквирима него и шире. Остатак новца биће распоређен локалној самоуправи и социјалним фондовима. Величину успеха не сведоче само позитивне реакције у домаћим медијима већ је приватизација наших дуванских фабрика скренула пажњу и светских медија.

Министар Ђелић, председник тендерске комисије, није крио задовољство постигнутим успехом, али је истакао да се до овог резултата могло доћи само координираном акцијом Министарства финансија и економије, Министарства трговине, туризма и услуга и Министарства унутрашњих послова на сузбијању шверца у протеклих две и по године.

У периоду 2000-2002. године нелегална трговина дуванским производима смањена је са 50% на 20%, а то је додатних 150 милиона евра годишње у буџету Републике Србије. Такав резултат не треба да чуди када се зна да је у истом периоду уништено 247 тона заплењених цигарета. Поред тога, у првој половини 2003. године наплаћено је 48,2% више прихода од акциза на дуванске производе у односу на исти период лане.

Последња коцкица у мозаику било је доношење Закона о изменама и допунама Закона о акцизама од 18. јула 2003. године који
регулише ову област до 2010. године и на тај начин даје овим великим компанијама сигурност дугорочних инвестиција.

Министар Ђелић наглашава да се новац добијен од ове приватизације неће потрошити на повећање плата и пензија. Највећим делом биће употребљен за покривање овогодишњег буџетског дефицита, а део ће се искористити за попуњавање државне касе у идућој години.

Да је понуда Филипа Мориса и БАТ-а атрактивна говори и понуђени социјални програм. У укупном износу за обе фабрике реч је о цифри од 80 милиона евра у следеће две године. Позитивни ефекти ће се првенствено осетити у смањењу спољнотрговинског дефицита за 45 милиона евра годишње. Очекује се да ће и цео род дувана бити откупљиван од домаћих произвођача.

Како је ово прва велика инвестиција Филипа Мориса у овом делу Европе можда треба бити нескроман и рећи да ће Србија бити дувански центар у југоисточној Европи.

Корист је више него вишеструка и овога пута могу бити задовољни и произвођачи и држава и најзад крајњи потрошачи који ће моћи да уживају у неким од најпознатијих светских цигарета.