Филимоновић: Циљ Програма за реформу јавних финансија је истовремено обезбедити ефикасно коришћење јавних средстава и унапредити квалитет услуга државне управе

Тема конференције „Реформа јавне управе – састанак партнера“, која је одржана у Палати Србија, била je унапређење рада државне управе и квалитета јавних услуга.

Потпредседница Владе и министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички је у свом излагању истакла да ће фокус Владе у наредном периоду бити да се створи неопходне капацитете како би се квалитет јавних услуга и рада државне управе унапредио.

„Први задатак је да се преиспитају структуре, тј које су то организационе јединице стварно потребне, а које нису“, поручила је Удовички.

Државни секретар у Министарству финансија, Милован Филимоновић је присутним представницима органа државне управе и представницима донаторске заједнице у Републици Србији представио први нацрт Програма за реформ јавних финансија, који представља свеобухватан и интегрисани оквир за планирање , координацију, спровођење и прац́ење напретка у спровођењу мера за побољшање макроекономске стабилности као и испуњење захтева за приступање Европској унији у области финансијске контроле.

Крајњi циљ реформе јавних финансија је да омогући ефикасно, ефективно и законито коришц́ење јавних средстава и унапреди квалитет услуга државне управе, што ће се постићи кроз унапређење укупне функционалност система за управљањe јавним финансијама.

Поред приказа мера, резултата и активности које су до сада дефинисане у нацрту Програма, државни секретар Филимоновић је укратко изложио наредне кораке у процесу разраде и финализације програма, чије се усвајање од стране Владе Републике Србије очекује у новембру ове године.

Филимоновић је скренуо пажњу на значај овог планског документа као и чињеницу да се Република Србија обавезала да ће исти припремити још 2010. године, у циљу испуњења претходно утврђених услова Европске комисије за уплату друге транше директне буџетске подршке ЕУ из Националног ИПА Програма за 2010. годину.

“Значај усвајања Програма за реформ јавних финансија превазилази сврху испуњења захтева из Преговарачког поглавља 32 и да треба да послужи као национални плански оквир и инструмент за унапређење и обезбеђивање одрживог система јавних финансија у Републиц Србији”, нагласио је Филимоновић.