Фабрике у Србији способне да производе делове за Тојотине аутомобиле

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је данас да јапанска компанија Тојота, други највећи произвођач аутомобила на свету, разматра могућност да у Србији организује производњу делова за аутомобиле за потребе својих фабрика у Русији и Чешкој.

Динкић је новинарима након разговора са представницима Тојоте рекао да ће тој компанији бити потребно приближно 5.000 добављача, а шансе да се у тај ланац укључе имају, пре свега, фабрика акумулатора у Сомбору, крушевачки Трајал и Тигар из Пирота.

Он је навео да ова јапанска компанија гради фабрику у Русији, која ће 2007. године почети да склапа аутомобиле, а од 2010. године и да производи 200.000 аутомобила годишње.

Према његовим речима, најновија анализа Тојотиног института за међународне економске студије у Токију показала је да и у Србији има фабрика које су способне за производњу компоненти за Тојотине аутомобиле.

Динкић је саопштио да је директор Тојоте за Европу и Африку Јошимаса Иши потврдио да се Србија сада налази у стратешким плановима Тојоте и да ће озбиљно бити размотрена могућност да се и српски произвођачи укључе у овај аранжман.

Министар је оценио да је то посебно важно с обзиром на то да је и Сузуки већ тражио понуде од неких српских произвођача.

Динкић је изнео податак да Тојота тренутно на европском тржишту продаје милион возила годишње, а за 2006. годину планира повећање продаје на 1,2 милиона комада.

Он је навео да та компанија има интереса да сарађује са српским произвођачима због бесцаринског уговора који Србија има са Русијом, као и због преференцијалног статуса који наша земља има са земљама Европске уније.

Министар финансија је рекао и да су представници компаније Кавасаки на данашњој инвестиционој конференцији у Нагоји показали интересовање за набавку делова за авио-индустрију од српских произвођача, што такође отвара могућност за нову сарадњу.