ЕУ уплатила Србији 25 милиона евра макроекономске помоћи

Европска унија (ЕУ) уплатила је данас 25 милиона евра макроекономске помоћи реформама које спроводи Влада Србије, изјавио је агенцији Бета министар финансија Млађан Динкић.

Услов за бесповратну финансијску помоћ ЕУ, у укупном износу од 70 милиона евра, било је успешно спровођење структурних реформи и циљева економске политике Владе Србије, као што су повећање извоза и привредни раст.

„Чињеница да смо успели да остваримо те циљеве говори да Влада Србије иде добрим правцем, и осим ове транше макроекономске финансијске помоћи очекујемо додатних 45 милиона евра у наредном периоду“, рекао је Динкић.

Према његовим речима, ускоро би и Развојна банка Савета Европе требало да трансферише 10 милиона евра кредита за помоћ поплављеним подручјима у Банату.

„ЕУ је показала да је економска политика Владе Србије била успешно остварена у овој години. С обзиром да све то иде у буџет, да се ради о бесповратним средствима, односно донацији, улазимо 2006. годину са значајном буџетском резервом која ће нам помоћи да реализујемо циљеве економске политике и у идућој години“, рекао је Динкић.