Емитовање хартија од вредности Трезора Републике Србије почиње 15. априла

Министар финансија и економије у Влади Републике Србије Божидар Ђелић, најавио је приликом данашњег обраћања новинарима, у Влади Србије, да ће емитовање хартија од вредности Трезора Републике Србије почети 15. априла, што ће, према његовим речима, бити нови почетак тржишта капитала јавних финансија. Нјихова намена усмерена је на финансирање буџетског дефицита, развој финансијског тржишта и отварање могућности за инвестирање.

„Отварамо нови период за јавне финансије и развој финансијског тржишта у Србији. Прва емисија записа Трезора биће у динарима – 500 милиона динара, а планира се и наредна емисија у еврима“, рекао је Ђелић, нагласивши да се кроз емисију хартија од вредности отвара могућност за инвестирање у Србији, пре свега за банке, финансијске институције, као и за грађане преко овлашћених посредника, банака и брокера који су чланови Централног регистра.

Хартије од вредности Трезора ће се на примарном тржишту продавати на аукцијама, ванберзански, преко програма Централног регистра. На секундарном тржишту могу се продавати и берзански и ванберзански.

Према Ђелићевим речима, минимални улог грађана за инвестирање је 10 хиљада динара, колико износи номинална вредност једног записа Трезора, а за финансијске институције 10 милиона динара. „Прва емисија хартија од вредности биће на 500 милиона динара, са роком доспећа 91 дан“, рекао је министар финансија у Влади Србије.

Цена хартија од вредности Трезора утврђиваће се на самом тржишту, што је велика новина на тржишту хартија од вредности у Србији.