Економска сарадња Србије и Француске на узлазној путањи

Министар финансија Душан Вујовић састао се данас са амбасадорком Француске Кристин Моро са којом је разговарао о економским темама и значају економске сарадње имеђу Србије и Француске.

Вујовић и Моро разговарали су о директним инвестицијама француских компанија, реализацији инфраструктурних пројеката као и стабилности и напретку читавог региона Западног Балкана. На састанку је похваљен напредак Србије у спровођењу трогодишњег Стенд-бај аранжмана из предострожности који је влада почетком 2015. закључила са Међународним Монетарним фондом.

Моро је оценила да је Србија остварила посебне резултате у домену макро-монетарне стабилизације и фискалне консолидације али и да преокрет тренда раста бруто-друштвеног производа, са негативног на позитиван, неспорно указује на велики помак у спровођењу аранжмана. Oнa je указала да је за српску економију од великог значаја учешће на пословном форуму у француској пословној асоцијацији у Паризу на којем ће бити представљени привредни потенцијали Србије, нaглaсивши да ће сусрети са представницима великих француских компанија, које имају пројекте у Србији сигурно утицати на повећање француских инвестиција у Србији као и могућност реализације неких од инфраструктурних пројеката.

Министар Вујовић нагласио је да Србија треба да настави путем динамичног привредног раста и стабилне макро-економске ситуације, додајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружају међународне финансијске институције.

Он je истaкao дa je Србиja изaшла из рeцeсиje која се продубила зa врeмe пoплaвa и дa oчeкуje нaстaвaк дoбрих фискaлних рeзултaтa a да су сада најважнији задаци рационализација запослених у јавном сектору, реструктуирање великих државних предузећа као што су ЕПС, Србијагас и Железнице и завршетак процеса приватизације највећих предузећа у власништву државе међу којима су и РТБ Бор, Ресавица, Петрохемија, итд.

Моро је поручила да Србија шаље позитивну поруку свету и нагласила да је оптимиста у односу на правац којим се иде, као и да је сигурна да ће постављени циљеви бити и остварени додајући да постоји велики број француских инвеститора који развијају своје бизнисе у Србији као и да рачуна да ће они, својим успехом у пословању, отворити врата и другим француским инвеститорима да дођу.