ЕБРД заинтересована за докапитализацију Комерцијалне банке

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић отворио је данас међународни сајам банкарства „Банк еxпо 2006“ и том приликом најавио докапитализацију 25 одсто капитала Комерцијалне банке, за коју је заинтересована Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Динкић је истакао да ће ЕБРД ући у Комерцијалну банку са сумом која је 2,8 пута већа од капитала ове банке, што је највећа сума коју ће ова институција платити у југоисточној Европи да би била мањински акционар једне банке. Он је додао да ће коначна одлука о томе бити донета 21. марта.

Данас ступа на снагу нови Закон о хипотеци који ће омогућити да се у одобравању стамбених кредита под хипотеку ставе станови и куће у изградњи иако немају грађевинску дозволу, указао је министар.

Он је, такође, подсетио на то да данас на снагу ступа и нови Правилник о трошковима за упис хипотека за стамбене кредите преко Националне корпорације за осигурање стамбених кредита, који ће бити 20 пута мањи.

До сада је укњижавање хипотека износило приближно 80.000 динара, а од данас ће износити од 2.000 до 3.000 динара, истакао је Динкић.

Министар финансија је, обраћајући се посетиоцима Сајма банкарства, оценио да је банкарски систем Србије у протеклих пет година отишао најдаље у реформама и да штедња у банкама сада износи око 2,3 милијарде евра и расте за око 100 милиона евра месечно.

У протеклих пет година број банака смањен је са 80 на 40 и данас билансна сума банака износи око девет милијарди евра, а у њима је запослено приближно 26.000 људи, напоменуо је Динкић.

На овогодишњем, трећем међународном сајму банкарства „Банк еxпо 2006“ учествује готово 70 излагача из СЦГ и 12 из других земаља, а биће отворен до 1. марта.