ЕБРД одобрила кредит од 60 милиона евра за енергетику

Европска банка за обнову и развој одобрила је данас Србији и Црној Гори кредит у износу од 60 милиона евра за проширење површинског копа „Тамнава запад“ и модернизацију телекомуникационе мреже Електропривреде Србије.

Споразум о кредиту, који је одобрен на период од 15 година, потписали су министар за економске односе Србије и Црне Горе са иностранством Бранко Луковац, директор сектора за енергетику ЕБРД-а Ентони Марш, министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић и генерални директор ЕПС-а Лјубомир Герић.

Ђелић је истакао да ће овај кредит мобилисати око 120 милиона евра, јер ће пројекат у каснијим фазама спровођења додатно финансирати и Европска инвестициона банка и немачки финансијски фонд Кфw у укупном износу од 49 милиона евра. Он је прецизирао да је Влада Швајцарске одобрила донацију од 10 милиона евра, а Европска унија милион евра, за реализацију овог пројекта, док је Влада Канаде пружила помоћ у консалтингу за припрему пројекта.

Министар финансија навео је да ће контрагаранцију за овај кредит, који је одобрен уз грејс период од четири године, дати Влада Србије, а Министарство финансија отвориће специјални рачун на који ће ЕПС бити обавезан да уплаћује средства за отплату кредита.