ЕБРД и ЕИБ најавиле кредитирање више пројеката у Србији

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић рекао је да су Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Европска инвестициона банка (ЕИБ) на годишњој скупштини ЕБРД-а у Лондону најавиле да ће кредитирати неколико инфраструктурних пројеката у Србији у износу од више стотина милиона евра.

Динкић је у изјави за агенцију Бета истакао да је приоритет дат кредитирању путне и железничке инфаструктуре, као и да су европске финансијске институције изразиле интерес за улагања у развој приватног и финансијског сектора.

У развој железничке мреже биће уложено укупно 140 милиона евра, од чега ће ЕБРД обезбедити 60 милиона, а ЕИБ 80 милиона евра, чији је борд директора већ одобрио ту инвестицију и тај пројекат би могао да буде потписан већ у јуну, указао је министар.

Он је навео да је ЕБРД заинтересована да постане мањински акционар „Дунав осигурања“, као и за докапитализацију Чачанске банке, пошто је претходно учествовала у докапитализацији Комерцијалне банке.

Делегација Владе Србије разговарала је са представницима ЕБРД-а и ЕИБ-а и о припреми пројекта изградње обилазнице око Београда, где се очекује да те две институције у првој фази уложе по 60 милиона евра, док би Влада уложила 30 милиона евра средстава из Националног инвестиционог плана, напоменуо је Динкић.

Министар је за 2. јун најавио долазак делегације ЕИБ-а у Београд која би требало да размотри финансирање обнове клиничких центара у Србији, за шта је планирана инвестиција од 100 милиона евра, и додао да се до краја јуна може очекивати процена тог пројекта, као и да је ЕИБ већ уложила 50 милиона евра у обнову регионалних болница у Србији.

Динкић је истакао да ће за три недеље бити повучена прва транша од 3 милиона евра, од укупно 25 милиона евра кредита ЕИБ-а, колико је уговорено за изградњу 10 школа у Србији.

Европска инвестициона банка жели да инвестира додатних 100 милиона евра за оспособљавање реке Дунав за несметану пловидбу, од чега би 30 милиона евра било утрошено за изградњу преводнице, 30 милиона за уређење приобаља и 40 милиона евра за чишћење реке, а ова банка је показала интерес и за изградњу насипа за одбрану од поплава, рекао је министар.

Делегација Владе је имала и врло важан сусрет са председником ЕБРД-а Жаном Лимијером и том приликом било је речи о наставку финансирања пројеката у Србији, навео је Динкић.

Он је наговестио да ће резултати економских реформи и могућности за улагања у Србију бити представљени на семинару који је организовала водећа светска инвестициона банка „Ј.П. Морган“.

Министар за економске односе са иностранством Милан Париводић изјавио је за агенцију Тањуг да на овогодишњој скупштини ЕБРД-а влада велики интерес за инвестиционо окружење у Србији, спровођење макроекономских реформи и политичку ситуацију.

Париводић је навео да су представници Владе учествовали у раду бизнис форума ЕБРД-а, а затим су имали сусрет са представницима инвестиционе банке „ЈП Морган“.

Скупштина ЕБРД-а је ове године окупила више од две хиљаде учесника међу којима су инвеститори, банкари, министари финансија, гувернери централних банака и представници међународних финансијских институција.