Две милијарде долара директних страних инвестиција ове године

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић оценио је данас да Влада Србије успешно ради и подсетио на то да је Светска банка Србију рангирала као земљу са најбржим напретком у реформама прошле године.

Динкић је у интервјуу за данашње издање дневног листа „Глас Српске“ навео да је јавни дуг од 2000. године до данас смањен три пута и истакао да ће ове године Србија имати две милијарде долара страних инвестиција, као и да се у Београд селе регионални центри свих мултинационалних компанија.

У последњих девет месеци два пута смо поправили међународни кредитни рејтинг, за неких месец дана завршавамо трогодишњи аранжман са Међународним монетарним фондом и добићемо додатни отпис дугова, нагласио је министар.

У економском смислу идемо темпом који је реално могућ, исплаћујемо дугове према пензионерима који су направљени пре десет година, а у последња два месеца подигли смо пензије за 10,8 одсто, истакао је Динкић, уз оцену да су то солидни резултати.

Он је нагласио да је јако важно за Србију да добро комуницира са светом и са Републиком Српском и да је време да сарадња између Србије и Републике Српске пређе са трговине на улагања.

Многе компаније из Србије које су почеле да улажу у региону заинтересоване су и за Републику Српску, пре свега за прехрамбену индустрију, навео је министар финансија.

Динкић је најавио да ће следећег пролећа већа привредна делегација Србије отпутовати у Републику Српску како би се успоставио нови облик економске сарадње.

Он је изразио очекивање да ће предузећа из Србије бити активнија када је реч о приватизацији у РС, што би покренуло и производњу у неким предузећима, али и пласман производа који се производе у РС на тржиште Србије, чиме би се смањио и спољнотрговински дефицит РС.