Државни пакет акција у Националној штедионици продат ЕФГ Еуробанци по 7,5 пута већој цени од вредности уложеног капитала

Министар финансија Млађан Динкић, потписао је данас у име Владе Републике Србије пакет уговора о продаји мањинског државног пакета акција (37,7%) у Националној штедионици, са генералним директором ЕФГ Еуробанк Ергасиас с.а, Ницхоласом Нанопоулос.

Постигнута купопродајна цена акција и донација у укупном износу од 38 милиона евра представља 7,5 пута већу вредност од износа који је Република Србија уложила у капитал Националне штедионице (улог у новцу 1,2 милиона евра + улог у некретнинама 3,9 милиона евра = 5,1 милион евра). То је до сада највиша понуђена цена за продају капитала у било којој банци у Србији.

Министар Динкић је на конференцији за штампу тим поводом, нагласио да је заједно са продајом државног удела у Националној штедионици, са грчком банком постигнут договор о донацији од 3 милиона евра за области здравства, образовања и заштите животне средине, која треба да буде искоришћена у наредне две године. ЕФГ Еуробанк ће такође одобрити и кредит у износу од 3 милиона евра по повољним условима Клиничком центру Србије за увођење Позитронске Емисионе Томографије (ПЕТ) у здравствени систем Србије и оснивање ПЕТ центра у
Србији, који ће омогућити рано откривање болести.

Уговором је предвиђено и да по спајању Националне штедионице и ЕФГ Еуробанке у нову банку, која би требало да буде извршена у наредних годину дана, држава Србија у року од три месеца добије акције те банке у вредности један одсто укупног капитала нове банке, вредности око пола милиона евра, навео је Динкић.

Министар финансија је изразио задовољство постигнутом ценом од 8.796 евра по акцији, што је седам и по пута више од новца који је држава уложила у Националну штедионицу, додајући да се показало оправданим што државни пакет није продат у септембру, када је ЕФГ Еуробанк преузела 52,5 одсто акција те банке.

Генерални директор ЕФГ Еуробанк групе Ницхолас Нанопоулос је навео да је намера да спајање две банке буде извршено до краја године и најавио стварање снажне финансијске институције, која ће имати око 100 експозитура и 1.400 запослених, што је чини највећом банкарском мрежом у Србији. Он је најавио да ће банка у наредном периоду понудити нове услуге И повољније услове кредитирања грађана и привреде, истичући да ће у називу нове банке остати део имена и једне и друге банке, и додао да је ЕФГ банка до сада у Србију уложила 130 милиона евра.

ЕФГ Еуробанка је купила
у септембру прошле године 52,5 одсто акција Националне штедионице, а од раније је поседовала 9,8 одсто акција те банке, купљених на берзи.