Држава ће наставити да измирује све своје финансијске обавезе

Координатор Министарства финансија и министар за економске односе са иностранством у Влади Републике Србије Милан Париводић изјавио је данас да је финансирање државе стабилно и да ће она наставити да измирује све своје финансијске обавезе. Париводић је на конференцији за новинаре одржаној после седнице Владе нагласио да ће монетарна политика бити озбиљна, одговорна и рестриктивна како се не би угрозила макроекономска стабилност. Он је изразио очекивање да ће нова демократска влада бити формирана пре истека рока и да, уколико се то не деси, постоје две могућности кад је реч о финансирању, а то су да се мења Закон о буџетском систему, или да се усвоји закон о буџету. Вероватнија је друга могућност – да се постојећи Предлог закона о буџету коригује одређеним амандманима, оценио је Париводић.

Министар је објаснио да је у току рад на поменутим амандманима, који подразумевају рестриктивније финансирање од оног које је предвиђено Предлогом закона о буџету за 2007. годину. Такође, он је навео да је Влада на данашњој седници подржала , који подразумева реституцију непокретности и једног ограниченог фонда покретних ствари под условом да над њима није накнадно стечено право својине.

Кад је реч о непокретностима, овај документ предвиђа денационализацију градског грађевинског земљишта, које се данас налази у државном монополу, рекао је Париводић и додао да то представља највећу препреку за инвестиције у нашој земљи. Предмет реституције по овом закону су и друге некретнине као што су пословни простори, станови, гараже, сви засебни делови објеката, индустријски објекти, трговачки објекти, прецизирао је министар, уз напомену да се у покретне ствари убрајају првенствено ствари од изузетног културног значаја. Он је истакао да ће права бивших власника на денационализацију бити реализована натуралном реституцијом, а тамо где то није могуће биће реализована кроз обештећење.

Париводић је указао на то да је у овом документу предвиђен апсолутни максимум за обештећење, чији је ниво четири милијарде евра и истакао да нацрт овог закона води рачуна о томе да пренос својине буде ефикасан и да управни поступци буду кратки. Предности доношења овог закона су бројне, оценио је министар и навео да је потпредседник Европског парламента Едвард Макмилан Скот упутио писмо председнику Владе Србије Војиславу Коштуници у којем подржава израду овог закона. Према његовим речима, Скот је у писму истакао да је ово питање од најургентнијег значаја за приступање Србије ЕУ, и додао да је овај закон једини начин да се стратешки инвеститори привуку и да се обезбеди ниво гринфилд инвестиција који је неопходан нашој земљи.