Драгутиновић: Србија мора да смањује јавне расходе

У наредних пет година, Србија би требало годишње да смањује учешће јавних расхода у бруто друштвеном производу за 0,75%. Циљ је да од 2015.године имамо равнотежан буџет, изјавила је министарка финансија Диана Драгутиновић.

То је суштина Закона о фискалној одговорности који треба да омогући бржи и лакши излазак из кризе, а прва верзија тог закона већ је послата ММФ-у на експертизу, рекла је Драгутиновићева за Глас Америке. Она је објаснила и да би тим Законом требало да буде дефинисано да јавни дуг не сме бити већи од 40% БДП, а да годишњи лимит задуживања државе не буде већи 2,5% БДП-а.

Говорећи о пореској реформи, министарка Драгутиновић је поновила да је за Србију најважније да дефинише правац реформе и да се око тога постигне сагласност у владајућој коалицији, али и са привредницима, синдикатима и грађанима. Пореска и реформа пензионог система биће најважније теме разговора са делегацијом ММФ, која половином маја долази у Србију, најавила је Драгутиновићева.

Сумирајући резултате билатералних разговора које је водила у Вашингтону у оквиру пролећног заседања ММФ-а, министарка финансија Србије изјавила је да од САД можемо да очекујемо подршку у Међународном монетарном фонду и Светској банци за реформе које нам предстоје.