Договорено унапређење регионалне сарадње

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић, који учествује на регионалном скупу министара финансија и гувернера централних банака на Брду код Крања, изјавио је данас да је током скупа договорено да се унапреди регионална сарадња, успостави слободна трговина између земаља које нису чланице Европске уније и повећа ниво инвестиција привреда у региону како би се поспешио привредни развој.

Динкић је за агенцију Тањуг рекао да су у разговору са словеначким министром финансија Душаном Мрамором размењена искуства која је имала Словенија, која је 1. маја постала чланица ЕУ.

Министар финансија указао је на то да улазак у Европску унију значи и прилагођавање буџета захтевима које она намеће, што је вишегодишњи посао, и оценио да ће, према искуствима и утисцима које носи са састанка на Брду код Крања, морати да се изврше значајне промене у планирању буџета у наредним годинама.

Он је навео да ће Јанез Поточник, члан Европске комисије за процес проширивања ЕУ из Словеније, наредних година, како је сам истакао, помагати Србији и Црној Гори у процесу скраћивања напора на путу ка уласку у Европску унију.

Динкић је позвао свог словеначког колегу Мрамора да посети Београд, јер, како је оценио, постоји велико занимање Словеније за привредни раст и развој у Србији.

Многа словеначка предузећа, посебно након што је Словенија постала чланица ЕУ, желе да инвестирају у Србију, рекао је министар финансија и изразио очекивање да ће се и словеначко тржиште отворити за производе из Србије. Он је навео да су словеначки представници поздравили такву идеју, и додао да у том контексту очекује побољшање међусобне сарадње.