Договорено представљање СЦГ у Светској банци и ММФ-у

Министар финансија у Влади Републике Србије Божидар Ђелић, који је у делегацији државне заједнице Србије и Црне Горе која присуствује пролећном заседању Светске банке и Међународног монетарног фонда у Вашингтону, изјавио је данас да је на састанку са стручњацима правне службе ове две институције постигнут коначан договор о представљању СЦГ у међународним финансијским институцијама, преноси агенција Тањуг.

Ђелић је објаснио да је решено питање фискалног агента, депозитара, монете и представљања државне заједнице и да оно што је договорено балансира између два важна циља, а то су нормално функционисање и спровођење програма ММФ-а и Светске банке код нас и обезбеђивање адекватне репрезентације и за Србију и за Црну Гору.

Ђелић је истакао да ће у име Владе Републике Србије потписати данас договорени споразум, што ће учинити и министар финансија Црне Горе Мирослав Иванишевић. На основу тога, Савет министара у уторак ће донети и проследити ММФ-у одговарајући закључак, што ће омогућити да се у среду одржи састанак борда директора ове институције и одблокирају две транше помоћи, рекао је Ђелић.

Он је потврдио да су представници Светске банке обећали да ће та институција урадити све што је у њеној моћи да се донаторска конференција за СЦГ организује почетком септембра, највероватније у Београду.