Договорен повраћај ПДВ-а на опрему за бебе

Министар финансија и привреде Млађан Динкић састао се данас са представницима удружења „Родитељ“, „Сервис Хало беба“, Мрежом организација за децу Србије и Фондом Б92 са којима се договорио да се омогући повраћај ПДВ-а за куповину хране и опреме за бебе.

На састанку је договорено да ће Министарство финансија и привреде поднети одговарајуће амандмане на измене Закона о ПДВ-у, како би се омогућио повраћај ПДВ-а за набавку хране и опреме за бебе (и то млеко за одојчад, кашице, пелене, креветац, колица, столица за храњење, столица за ауто) у износу до 70.000 динара повраћаја у периоду од рођења до друге године узраста детета.

Родитељ или старатељ ће остваривати право на повраћај ПДВ-а уколико укупни приходи домаћинства не прелазе нето износ од 80.000 динара месечно, као и уколико вредност имовине домаћинства не прелази 200.000 евра. Наведено право моћи ће да се оствари од 1. јануара 2013 године.

Родитељима или старатељима који подносе захтеве биће максимално поједностављена процедура подношења захтева и повраћаја средстава.

Министарство финансија и привреде ће заједно са представницима ових удружења иницирати формирање радне групе на нивоу Владе Србије која би се бавила и другим мерама којим би се побољшали услови родитељства у Србији.

Удружења „Родитељ“,
„Сервис Хало беба“, Мрежа организација за децу Србије и Фонд Б92 су иницијатори петиције коју је потписало преко 180.000 грађана у Србији.